İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ BAŞVURU

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye’nin başkenti Ankara’da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984’te, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını “eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak” olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye “Bilim Kenti”nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.
Üniversitenin kampüsü, Hacettepe Üniversitesi’nin Beytepe kampüsü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Ankara yerleşkesinin arasında bulunmaktadır. Ankara-Eskişehir yolunun 12. kilometresinde bulunan üniversite kampüsünde Merkez, Doğu ve Orta olmak üzere 3 kampüs bulunmaktadır. Kampüs 5.000 dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır.
Üniversite, THES – QS Dünya Üniversiteler Sıralaması araştırmasının 2016 yılı verilerine göre dünyanın en iyi 411 üniversitesi arasında gösterilmiştir. Times Higher Education dünya üniversiteleri 2017 sıralamasında ise dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında gösterilmektedir.Bu sıralamalara göre Türkiye’de 3, Asya genelinde ise 46’ıncı konumdadır.
LİSANS BAŞVURUSU
Bu Güz Bilkent Üniversitesi, akademik hedeflerinizi ve kültürel çeşitliliği en zengin şekilde deneyimleme arzunuzu gerçekleştirecek olağanüstü bir öğrenme ortamına katılmaya davet ediyor.
Hemen başvurun ve tanınmış bursiyerleri ve birinci sınıf tesisleri ile dünyanın her yerinden en parlak öğrencileri çeken Türkiye’de dünya çapında bir üniversiteye üye olun.
2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi başvuruları 15 Şubat – 10 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacaktır:
SAT:
Reasoning Test: “Math” ve “Critical Reading” bölümlerinden 1600 üzerinden en az 900 puan.
Konu Testi: Başvurulan programla ilgili en az iki bölümden 800 üzerinden en az 500 puan.
GCE İleri Düzeyi (Genel Sertifika Eğitimi),
Cambridge International A Düzeyi:
Başvurulan programın belirli bir alanında en az üç A seviyesi dersi en az “C” notu ile.
5 (beş) denek için:
a) 2 (iki) A seviyesi + 3 (üç) O seviyesi
b) 2 (iki) A seviyesi + 1 (bir) AS seviyesi + 2 (iki) O seviyesi
4 (dört) kişi için :
a) 3 (üç) A seviyesi + 1 (bir) O seviyesi
International Baccalaureate (IB):
45 üzerinden en az 28 diploma puanı. Başvurulan programla ilgili en az bir HL konusu.
Uluslararası Bilim Olimpiyatları:
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) tarafından tanınan Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Altın, Gümüş veya Bronz Madalya sahipleri
Üniversiteye kabul edilen öğrencilerden başvuruları ile birlikte teslim ettikleri tüm belgelerin asılları istenecektir. Bilkent Üniversitesi, sınav puanlarının geçerliliğini doğrulama hakkını saklı tutar.
İngilizce Dil Yeterliliği
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce’dir. Öğrenciler, kabul edilen uluslararası sınavlardan birinin sonuçlarını sunabilir veya varışta ve kayıt sırasında Bilkent Üniversitesi’nin kendi Akademik İngilizce Yeterlik (PAE) sınavına girebilirler. Yeterlik koşullarını sağlayamayan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programına devam etmeleri gerekmektedir.
Tanınan harici sınavlar ve gerekli puanlar şunlardır:
IELTS – her bölümde en az 5.5 olmak üzere genel olarak 6.5
(IELTS puan tablosu doğrudan test merkezinden Bilkent Üniversitesi’ne gönderilmelidir)
TOEFL iBT – toplam 87
(TOEFL puan tablosu doğrudan ETS’den Bilkent Üniversitesi’ne gönderilmelidir – KOD: 0620)
Dış sınav sonuçları, kayıt sırasında iki yıllık geçerlilik süreleri içinde olmalıdır.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Yüksekokulu, sınav sonuçlarının geçerliliğini kontrol etme ve sonucu kabul etmeme hakkını saklı tutar.
Uluslararası Öğrenciler için Burslar
- Mali yardım başvurusunda bulunan adaylar lise notları, ulusal ve/veya uluslararası sınav puanları, program tercihleri ve diğer ilgili akademik kriterlere göre değerlendirilir.
- Nitelikli adaylara kısmi veya tam öğrenim ücretinden muafiyet bursları sunulur. Öğrenim ücretinden muafiyet bursları, %20’lik artışlarla %20’den %100’e kadar değişen beş düzeyde verilir. Tam öğrenim ücretinden muafiyet bursu alan sınırlı sayıdaki en iyi öğrenciler için konaklama bursları mevcut olabilir.
- Öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programında en fazla 4 yarıyıl, 4 yıllık lisans programlarında en fazla 10 yarıyıl öğrenim ücretinden muafiyet burslarından yararlanabilirler. Konaklama bursları 8 yarıyıla kadar verilmektedir.
- Burslu öğrencilerin her yarıyıl kendi ana dalları için belirlenen müfredatlarından (ek dersler, herhangi bir yandal programı dersi, çekilmiş dersler**, GE100, GE251 ve kredisiz dersler hariç) en az asgari ders yükünü* almaları ve 2.00/4.00 minimum Yıllık-GPA*** tutmak. İngilizce Hazırlık Programı öğrencilerinin her ders sonunda ECA veya PAE sınavına girmeleri veya akademik yıl sonuna kadar PAE’yi geçmeleri gerekmektedir. Bu şartları sağlayamayan öğrencilerin bursları bir veya iki kademe düşürülür ve öğrenciler performanslarını iyileştirse dahi bursları geri verilmez. Yıllık-GNO içinde Güz ve Bahar yarıyılı ders olmaması durumunda, 2.00’nin altında olan öğrencilere; bu öğrencilerin takip eden yılın sonunda gerekli koşulları sağlayamaması halinde,
- Konaklama bursu alan öğrencilerin en az 2.50/4.00 yıllık not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Bu koşulu sağlayamayan öğrenciler konaklama bursunu kaybederler. Yıllık GNO’ları 2.00’den az ise, bursları iki seviye düşürülecektir.
- Dersin öğretim elemanı resmi bir devam almasa veya asgari bir devam seviyesi belirtmese bile, tüm burslu öğrenciler için tüm derslere ve akademik faaliyetlere katılım zorunludur. Devamsızlık durumunda, burslar herhangi bir zamanda geçici olarak askıya alınabilir.
- Burslu öğrencinin disiplin cezası alması durumunda, disiplin suçuna ve uygulanan yaptırıma göre mevcut bursu düşürülebilir veya iptal edilebilir.
- Bir veya iki yarıyıl değişim programlarına katılan öğrencilerin asgari ders yükleri kadar ders almaları ve başarılı olmaları gerekmektedir.
* Minimum ders yükü bölüme bağlıdır. Bu bilgiler SRS’de ( https://stars.bilkent.edu.tr/srs/ ) “Bilgi Kartı” ve “alt limit” altında yer almaktadır.
** Her yarıyıl asgari ders yükü alan öğrenciler, bir akademik yıl içinde en fazla bir dersten çekilebilir.
*** Yıllık-GNO, Güz ve Bahar notlarının ağırlıklı ortalaması olarak hesaplanır. Güz ve Bahar yarıyılı notlarının toplamı, Güz ve Bahar yarıyılı kredilerinin toplamına bölünür. Güz yarıyılında alınan bir dersin Bahar yarıyılında tekrarlanması durumunda her iki not da Yıllık-GNO hesaplamasına dahil edilir.
Türk vatandaşlığını daha sonraki bir tarihte alan öğrenciler, uluslararası öğrenci burslarına hak kazanamayacaklardır.
Başarı Bursu
Her akademik yılın sonunda, en az bir müfredat ders yükü almış (ek dersler, çekilmiş dersler, GE 100-250-251, GE 100-250-251, Bahar döneminde kredisiz dersler ve Güz döneminde tekrarlanan dersler hariç) almış olan uluslararası öğrenciler, yarıyıl) ve yıllık genel not ortalaması 3.30 ve üzeri olan ve burslu olmayan öğrenciler arasında ilk %5’lik dilimde yer alan öğrenciler bir sonraki akademik yıl için başarı bursu almaya hak kazanabilirler. Başarı bursuna hak kazanabilmek için, uluslararası bir öğrencinin mevcut kısmi öğrenim ücretinden muafiyet bursu seviyesinden daha yüksek bir seviyede sıralanması gerekir.
Bir öğrencinin ilk %5 içindeki sıralamasına bağlı olarak burs, aşağıda gösterilen ölçüde öğrenim ücretlerini kapsar:
Rütbe | Öğrenim yüzdesi |
İlk %1 | 100% |
İkinci %1 | 80% |
Üçüncü %1 | 60% |
dördüncü %1 | 40% |
Beşinci %1 | 20% |
Lisans Programları
- SANAT, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
- Mimarlık
İletişim ve Tasarım
Güzel Sanatlar
Grafik Tasarım
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü - İŞLETME FAKÜLTESİ
- İşletme
- İKTİSAT, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
- Ekonomi
Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Psikoloji Bölümü - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
- Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği Bölümü - İNSAN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
- Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
Arkeoloji
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Felsefe Bölümü - BİLİM FAKÜLTESİ
- Kimya
Matematik
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Fizik Bölümü - MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI FAKÜLTESİ
- Müzik Bölümü
- UYGULAMALI TEKNOLOJİ VE YÖNETİM YÜKSEKOKULU
- Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI
İktisadi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Arkeoloji (MA)
- İşletme Yönetimi (MBA, Executive MBA, MS, Ph.D.)
- Konferans Çevirisi (MA)
- Ekonomi (MA, Doktora)
- Enerji Ekonomisi, Politikası ve Güvenlik Programı (EEPS) (MA)
- Tarih (MA, Ph.D.)
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (MFA, PhD)
- Uluslararası İlişkiler ve Kamu Politikası (MIAPP)
- Uluslararası İlişkiler (MA, Ph.D.)
- Hukuk
– LL.M. Hukuk ve İktisat (tezsiz)
– LL.M. Özel Hukuk ve Kamu Hukuku (tezli)
– Ph.D. Özel Hukuk ve Kamu Hukukunda - Medya ve Tasarım (MFA)
- Medya ve Görsel Çalışmalar (MA)
- Müzik (MA, Doktora)
- Felsefe (MA, Doktora)
- Siyaset Bilimi (MA, Ph.D.)
- Psikoloji (MA, Doktora)
- Türk Edebiyatı (MA)
Eğitim Enstitüsü
- Müfredat ve Öğretim (MA, Ph.D.)
- IB Öğretme ve Öğrenim Sertifikası (MA) ile Müfredat ve Öğretim
- Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi (MA)
Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Mimarlık (MS)
- Kimya (MS, Ph.D.)
- Bilgisayar Mühendisliği (MS, Ph.D.)
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (MS, Ph.D.)
- Endüstri Mühendisliği (MS, Ph.D.)
- Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji (MS, Ph.D.)
- Matematik (MS, Ph.D.)
- Makine Mühendisliği (MS, Ph.D.)
- Moleküler Biyoloji ve Genetik (MS, Ph.D.)
- Sinirbilim (MS, Ph.D.)
- Fizik (MS, Ph.D.)
Öğrenim ücreti
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın 30 Ağustos 2020 tarihli kararı ile eğitim hizmetlerine uygulanan KDV (KDV) 01.09.2020 ve 30.06.2021 dönemi için %8’den %1’e düşürülmüştür. Bilkent Üniversitesi 2021-22 Güz ve Bahar dönemleri aşağıda belirtilen öğrenim ücretlerine KDV dahil değildir. Bu tutarlar, kayıt sırasında geçerli olacak KDV oranı eklenerek ödenecektir.
2021 – 2022 akademik yılı için öğrenim ücreti (KDV hariç):
– 2016’dan önce kabul edilenler 12.900 USD
– 2016 ve sonrasında kabul edilenler 13.400 USD
Öğrenim ücreti Güz ve Bahar yarıyıllarından önceki son ödeme tarihlerine kadar iki eşit taksitte ödenebilir.
Uluslararası öğrenim ücretleri sadece Türkiye içinde Türk Lirası (TL) olarak ödenebilir. Uluslararası öğrencilerin öğrenim ücretini USD yerine Türk Lirası olarak ödemeyi tercih etmeleri durumunda, TL tutarının hesaplanmasında ödeme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası USD efektif döviz kuru kullanılacaktır.
Öğrenciler ayrıca öğrenim ücretini kendi ülkelerinden aşağıda verilen banka hesabına havale edebilirler. Banka dekontunda öğrencilerin tam isimlerinin yazılı olması ve bu dekontun Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na teslim edilmesi gerektiğini lütfen unutmayınız.
Garanti Bankası / Bilkent Şubesi
USD Hesap Numarası: 393-9088737
USD IBAN: TR10 0006 2000 3930 0009 0887 37
SWIFT KODU: TGBATRIS
Bilkent Üniversitesi’ne Yükseköğretim Kurulu’nun “Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Yönerge”nin B) a) 1,2,3 veya 5 numaralı maddesinde belirtilen düzenlemelere göre kabul edilen tüm öğrenciler uluslararası öğrenci sayılır ve ücret ödemeleri gerekir. uluslararası öğrenci öğrenim ücretleri. Bu düzenlemeye göre, Bilkent Üniversitesi’ne kayıt yaptırmaya hak kazanan ve doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış, ancak daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile vatandaşlık statüsünden ayrılan öğrenciler, yasal belgesine sahip olsalar dahi uluslararası öğrenci olarak kabul edilirler. daha önce kazanılmış vatandaşlık haklarını vatandaşlık kanununda belirtildiği şekilde verir. Bu öğrencilerden uluslararası öğrenci olarak öğrenim ücreti ödemeleri istenecektir.
Kontenjanlar belirtilmemiştir.